Miközben itthon dübörög a legújabb sikerpropaganda, melynek egyik eleme az újra növekvő minimálbér, az OECD megdöbbentő ábrát tett közzé a Facebook-oldalán.

Meglehetősen faramuci helyzet, hogy miközben itthon folyik a legújabb plakátkampány egyebek mellett az újra növekvő minimálbért is hirdetve, meglehetősen elkeserítő rangsort közölt az OECD a témával kapcsolatban.

Kapcsolódó anyag:
Nem hazudik, de a legfontosabbat titkolja Orbánék kampánya

Tudjuk, részben a plakátkampánynak is köszönhetően, hogy az elmúlt években 42 százalékkal növekedett a bruttó minimálbér. (szerk.:Igaz, ebből a dolgozók mindössze 14 százalékos növekedést éreznek, a kormány az adók és járulékok révén pedig 93 százalékosat.) A nemzetközi adatsoroknak köszönhetően pedig az sem titok, hogy a szignifikáns bruttó növekedés ellenére is az összeg igen keveset ér a minimálbérrel rendelkező uniós tagállamok körében.

Van viszont a minimálbérrel kapcsolatban egy olyan tényező, mellyel az OECD tagállamok sorában a legelőkelőbb helyre kerültünk. Bár erre cseppet sem lehetünk büszkék.

A szervezet rangsora alapján ugyanis a minimálbérrel rendelkező OECD-országok sorában hazánk terheli a legnagyobb mértékben adókkal a kötelezően fizetendő legkisebb összeget. A 35 százalékos elvonás amellett, hogy a legmagasabb szintet jelenti, még a mögöttünk álló lettországi terhelést is jócskán meghaladja, az ugyanis csak 27 százalékos. A dobogó harmadik fokára pedig Lengyelország került 26 százalékkal. Noha a magyarhoz képest ez is jóval alacsonyabb, a minimálbérrel rendelkező országok többségéhez képest még a lengyel szint is viszonylag magas. A legtöbb ország ugyanis 20 százalék alatti mértékben terheli a minimálbért adókkal, Korea, Izrael, Ausztrália, Spanyolország és Írország pedig egyaránt 10 százaléknál is kevesebbet von el ezekből a fizetésekből.

mfor.hu