2015.06.11.
06:03

Írta: lowoa

Meglepetés! A KGB-nek fecseghet a csodamobil

Sőt, egészen pontosan a KGB utódjának, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak. A hír nem érte volna el szaksajtó ingerküszöbét, ha nem a KGB, hanem az FSZB neve szerepel a hírekben.

Pedig ez a mobil mennyire jó ötletnek tűnt! Már többször elragadtatott hangon írtunk az orosz tulajdonú Yotaphone 2-ről, ami bizony pazar ötlet, mert ez az okostelefon egyik oldalán normál, színes képernyőt, másik oldalán pedig az e-olvasóknál megszokott e-papír-kijelzőt kínál. A rendhagyó ötletnek sok kellemes következménye van: a mobil teljes értékű, szemkímélő e-olvasóként is, megfordítva pedig hagyományos színes képernyősként is használható.

Ráadásul, mivel az e-olvasónak minimális a fogyasztása, a készülék akár öt napig is kihúzza töltő nélkül. Egyik oldalán egy 5 hüvelykes (mondhatni ideális méretű) Full HD AMOLED, a másikon pedig egy 4,7 hüvelykes, 960 x 540 felbontású e-ink kijelző kapott helyet. Úgy mellesleg 2500 mAh akkumulátort, négymagos Qualcomm Snapdragon 800 processzort, 2 GB RAM-ot, 32 GB nem bővíthető belső memóriát, 8 MP hátlapi, 2.1MP előlapi kamerát kapott.

YotaPhone 2

A meseszép történeten a phoneArena értesülése ütött súlyos léket. Az állítólag volt KGB-s Sergey Chemezov, az orosz állam támogatását élvező Rostech vállalat – a Yotaphone 2 gyártója – vezérigazgatója drámai nyíltsággal úgy nyilatkozott, hogy a készüléken backdoor van, vagyis egy hátsó kapu, amin át a KGB utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat a telefon adatait kémlelheti. Ha nem így lenne – mondta Chemezov –, akkor terroristák, bűnözők is használhatnák a mobilt.

Sergey Chemezov YotaPhone Rostech

Egy lendülettel a Rostech képünkön látható első embere gyanúba keverte az Apple-t és a Google-t is. Az NSA botrány óta az ilyesmin már igazán nem is tudunk meglepődni, legfeljebb csak a brutális őszinteség hat az újdonság erejével.

Később a Rostech két közleményben pontosított. Az elsőben lényegében azt magyarázták el, hogy a Yotaphone csak jogilag szabályozott keretek között szolgáltat ki adatokat, csakúgy, mint a többi mobil- és internetszolgáltató. (Ez ritka jól hangzik, de van némi különbség egy előre kiépített backdoor, s a bírósági úton kikért adatigénylés között.)

Második közleményében a cég már azt állítja, hogy nincs is semmilyen hátsó kapu a készüléken, s a terjengő rémhírek miatt az orosz médiát hibáztatja, mert az volt a pletykák eredetei forrása. Mindazonáltal a telefon már kapható, sőt jövőre jön a 3-as változat, s a Rostech tervezi egy vezeték nélküli töltő és egy táblagép gyártását is.

Mondjuk Snowden még nem nyilatkozott.

BZI/Híradó

komment

süti beállítások módosítása