SWIFT hidfo.ru

A nyugati bankok nem hajtanak végre átutalásokat külföldi valutában a Krím-félsziget területéről a SWIFT rendszeren keresztül, függetlenül attól, hogy krími magánszemélyek, vagy a félszigeten bejegyzett vállalatok kezdeményezik azt. Az orosz Vedomosztyi üzleti napilap arról számol be, hogy a nyugati bankok figyelik, egy-egy átutalást krími lakos indított-e, és területi alapon blokkolják a pénzmozgásokat a SWIFT rendszerben. A lap szerint krími orosz bankok alkalmazottai arról számolnak be, hogy olyan magánszemélyek pénzmozgásait is blokkolják a SWIFT rendszerben, akik egyik külföldi banktól a másikhoz akarnának utalni a Krím-félszigeten kívül, de eközben a Krímben is regisztrálva vannak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nyugati bankok listázzák a krími lakosokat, és lakhelyük alapján diszkriminálják ügyfeleik egy részét. A Rosszija Bank szintén megerősítette, hogy rengeteg ügyfelük jelentett be ilyesmit. Sokan arról számolnak be, hogy Oroszországból a Krím-félszigetre tudnak pénzt utalni, de a Krím-félszigetről Oroszországba nem.

Nem ez az első eset, hogy nyilvánvalóan látható a SWIFT rendszer politikai fegyverként használata. Az ukrán konfliktus kezdetén a SWIFT politikai utasításra leállította a rendszer működését Oroszországban. Ennek célja feltehetően az volt, hogy átmeneti gazdasági káosz előidézésével segítsen tömegbázissal ellátni az Oroszországban külföldről szervezett kormányellenes megmozdulásokat.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) egy globális, bankközi adatforgalmat bonyolító hálózatot biztosító cég, melynek szolgáltatása arról gondoskodik, hogy a bankok biztonságos környezetben, általános szabvány szerint tudják bonyolítani a pénzmozgásokkal együtt járó adatforgalmat. A SWIFT rendszer használata történik minden egyes átutaláskor, készpénzfelvételkor, bankkártyás fizetéskor stb., ami lehetővé teszi, hogy egy adott ország pénzforgalma egyik pillanatról a másikra blokkolható legyen. A SWIFT rendszer az utóbbi években egyértelműen politikai fegyverré vált a nyugati országok kezében, amit – mint a fenti példa is mutatja – a mai napig alkalmaznak a nyugati országok politikai ellenfeleivel szemben.

Hazánk szintén a SWIFT rendszert használja banki tranzakciók során, ami azt jelenti, hogy bármilyen, a nyugati szövetségi rendszerrel kiéleződő konfliktus esetén a hazai pénzmozgásokat egyik pillanatról a másikra le tudják állítani. Egy ilyen helyzetben a banki átutalások nem működnek, működésképtelenné válik a bankkártyás fizetés, és az emberek nem tudnak hozzájutni a pénzükhöz a bankautomatákból egészen addig, ameddig a kormány eleget nem tesz a követeléseknek. Nem feltétlen áll fenn ezzel összefüggés, de az utóbbi napok során az OTP rendszereiben tömegével jeleztek ehhez hasonló működési zavarokat. A veszély azonban valós abban az esetben, ha Magyarország kormánya a jövőben mégis független külpolitikai lépéseket akarna tenni. Oroszország bankjai és a keleti hatalmi tömb több száz pénzintézete jelenleg hangolja össze azt a fizetési rendszert, amit az Eurázsiai Unió területén minden bank használni fog, és a SWIFT rendszertől függetlenül bonyolítja a pénzmozgásokat. Hazánk pénzügyi függetlensége szempontjából kritikus fontosságú, hogy szükséghelyzetben kéznél legyen az alternatíva.

http://hidfo.ru/2015/04/swift_politikai_fegyver/