Eurázsiai katonai integráció hidfo.ru

Mahdi Darius Nazemroaja geopolitikai szakértő szerint az eurázsiai integráció fenyegeti az Egyesült Államok fennhatóságát Európában, és a nyugati szövetséges országokat Washingtontól független cselekvésre készteti. A szakértő szerint egy Oroszország, Kína és Irán közti stratégiai szövetség komoly kihívást jelent a NATO keleti terjeszkedése számára, és ennek már látható jelei mutatkoztak az április 16-án, Moszkvában tartott nemzetközi biztonsági konferencián, ahol Oroszország, Kína, India, Irán és más hatalmak megállapodtak a NATO további terjeszkedésének megakadályozásáról.

Az esemény és a münichi konferencia közti elsődleges különbség, hogy itt a résztvevő hatalmak egyenlő félként jelentek meg és szólaltak fel, a szövetséges országok képviselőinek felszólalásait egyenlő mértékben figyelembe vették – ellentétben a NATO struktúráival, ahol az Egyesült Államok küldöttein kívül valamennyi politikai szereplőt teljes mértékben ignorálják és legfeljebb végrehajtó szerepet ruháznak rá.

Nazemroaja szerint a geopolitikai helyzetben viharszerű változások zajlanak, és a jelenlegi tendencia az Egyesült Államok érdekeivel alapvetően ellentétes. Elmondása szerint egy eurázsiai antant jöhet létre, aminek kezdő ütőerejét Oroszország, Kína és Irán hármas szövetsége alkotja, de a jövőben további politikai, stratégiai, gazdasági, diplomáciai és katonai egységesülésen fog keresztülmenni a szövetség, ami más hatalmakat is bevon vonzáskörzetébe. Ennek az Oroszország-Kína-Irán hármas hatalomnak közös nevezője, hogy elutasítják a jelenlegi status quo-t, miközben Washington egy olyan, korábbi állapotban akarná tartani a nemzetközi viszonyokat, amiben az amerikai külpolitika globális kezdeményező erővel rendelkezik, de más országok ellenlépéseket sem képesek tenni Washington egyoldalú cselekvéseire.

Ezzel szemben Oroszország kezdeti lépésként S-300 és S-400 rakétavédelmi rendszerekkel látja el Örményországot és Belorussziát, ami középtávon egészen Kamcsatkáig egy egységes védelmi fal létrejöttéhez vezethet. A szakértő elmondása szerint ez egy határozott ellenlépés az amerikai rakétarendszerek Európába telepítésére, ami az amerikai terjeszkedés ellen fellépő hatalmakat további katonai integrációra készteti.

Nazemroaja szerint az S-300 rendszer Iránnak történő eladása több mint üzlet. Ez egy politikai döntés, melynek célja az orosz-iráni katonai együttműködés fokozása, ami katalizátor szerepet tölthet be az eurázsiai integrációban. A szakértő szerint a közeljövőben létrejöhet egy egységes eurázsiai légvédelmi rendszer, ami Washingtontól függetlenül működik és az Egyesült Államoknak nem lesz irányítása felette.

http://hidfo.ru/2015/04/eurazsiai-antant-johet-letre-a-nato-ellen/