Eddig 168 bank kötött megállapodást a Rosszija Bankkal az Oroszország által fejlesztett új pénzügyi adatküldő rendszer használatáról, és mintegy 320 pénzintézet vett részt annak tesztelésében. Olga Skorobogatov, a központi bank elnökhelyettesének várakozásai szerint a tesztelést jelenleg folytató pénzintézetek mind csatlakoznak majd az új rendszerhez, ami így a közeljövőben a SWIFT alternatívájává válhat. Az új hálózat használata ráadásul olcsóbb mint a SWIFT adatforgalmi szolgáltatása, így azok a pénzintézetek, melyek felismerték a nyugati cég politikai ellenőrzésében rejlő kockázatokat, a közeljövőben átállhatnak az új alternatíva használatára.

Rosszija bank

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) egy globális, bankközi adatforgalmat bonyolító hálózatot biztosító cég, melynek szolgáltatása arról gondoskodik, hogy a bankok biztonságos környezetben, általános szabvány szerint tudják bonyolítani a pénzmozgásokkal együtt járó adatforgalmat. A SWIFT rendszer használata történik minden egyes átutaláskor, készpénzfelvételkor, bankkártyás fizetéskor stb., ami lehetővé teszi, hogy egy adott ország pénzforgalma egyik pillanatról a másikra blokkolható legyen. A SWIFT rendszer az utóbbi években politikai fegyverré vált a nyugati országok kezében, többek között ezzel sikerült Iránt tárgyalóasztalhoz kényszeríteni (Teherán atomprogramja kapcsán).

Az ukrán konfliktus kezdetén ez a fajta nyugati érdekérvényesítés azonban átlépett egy határvonalat azzal, hogy a SWIFT politikai utasításra leállította a rendszer működését Oroszországban. Ennek célja feltehetően az volt, hogy átmeneti gazdasági káosz előidézésével segítsen tömegbázissal ellátni az Oroszországban akkortájt (is) külföldről szervezett kormányellenes megmozdulásokat. A SWIFT oroszországi rendszerének leállítása idején az orosz bankok azonban már titokban fejlesztették az új fizetési rendszert és adatforgalmi hálózatot. A SWIFT szolgáltatásának politikai indíttatású lekapcsolása így céljával ellentétes hatást váltott ki, azt követően számos orosz bank átállt az új rendszer használatára. Oroszországban az új fizetési rendszer használatát késleltetett jelleggel kötelezővé tették, az adatforgalmat bonyolító hálózat optimalizálása jelenleg zajlik, a rendszert ugyanis további fejlesztésekkel alkalmassá teszik arra, hogy ne csak az orosz bankok számára, hanem az Eurázsiai Unió teljes bankhálózata számára használható legyen.

A SWIFT alternatívája az új szövetségi rendszer egyik gazdasági alapját képezi, biztosítéka annak, hogy idegen hatalmak nem tudnak beavatkozni a tagállamok bankrendszereibe, így az Eurázsiai Unió további bővítése előtt lehetővé válik a nyugati befolyás végleges kiszorítása.


https://hidfo2015.wordpress.com/