aiib_0

– Tudják már, hogy nem képesek legyőzni, s ezért majd az élére akarnak állni, – ahogyan ezt már tőlük megszokhattuk… –

Kínai sajtó: A Világbank és az IMF kész az együttműködésre az AIIB-vel

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői csütörtökön úgy nyilatkoztak, hogy készek megerősíteni az együttműködést az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal (AIIB), hogy kiaknázhatóvá váljanak a régióban rejlő lehetőségek.

150319-3-001

„Az infrastrukturális igények óriásiak a fejlődő világban, és a ezek a kívánalmak óriásiak Ázsiában az AIIB számára. Mindenképp szoros együttműködésre számítunk” – jelentette ki a Világbank elnöke, Jim Yong Kim a Világbank és az IMF tavaszi ülését megelőző sajtótájékoztatón.

A Xinhua kínai hírügynökség kérdésére válaszolva Kim elmondta, hogy jelenleg a Világbank nagyobb technikai szakértelemmel rendelkezik, mint az AIIB, és minden oka megvan arra, hogy az AIIB-vel együttműködve projektelőkészítésbe kezdjen.

„Először látni szeretnénk, hogy mihez kezd majd az AIIB” – tette hozzá.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón megnyerő kezdeményezésnek nevezte egy olyan elhivatott intézmény létrehozását, amely regionális szinten foglalkozik majd az infrastruktúrával.

„Ez egy szívesen látott regionális szervezet, amellyel az IMF mindenképp együtt akar működni” – fogalmazott.

BRICS-AIIBA Kína által jóváhagyott AIIB célja az ázsiai régió infrastrukturális projektjeinek finanszírozása. A kínai pénzügyminisztérium szerdán közölte, hogy a szervezet alapító tagjainak számát 57-ben véglegesítették, és öt kontinenst fed le, köztük Ázsiát, Óceániát, Európát, Latin-Amerikát és Afrikát. Az AIIB létrehozása kezd lendületet venni, amit az is jelez, hogy több intenzív megbeszélésre is sor fog kerülni. Az alapokmány aláírását június végére tervezik, tehát az AIIB év végén kezdheti meg a tényleges munkát.

Egyre több feltörekvő gazdaság készül multilaterális intézmények megnyitására, mondván, a jelenleg működő globális intézmények semmit sem tesznek annak érdekében, hogy olyan reformokat hajtsanak végre, amelyek hűen tükrözik a fejlődő országok egyre jelentősebb befolyását.

A feltörekvő gazdaságok egyre növekvő és alulreprezentált befolyását figyelembe véve az IMF 2010-ben a feltörekvő gazdaságok kvótájának 6 százalékos növelésére szólított fel. Ám a reform ötéves csúszásban van az amerikai kongresszus késlekedése miatt.

„Megértem, hogy egyes országok miért frusztráltak és várják türelmetlenül a reform végrehajtását” – mondta Lagarde, és az Egyesült Államokat az IMF 2010-es kvótareformjának ratifikálására szólította fel.

Kim gratulált Kínának ahhoz, hogy „ilyen bátor lépést tett a multilateralizmus irányába”.

Jelenleg már ezek az államok jelentkeztek a kínai szuperbankba. - Grafika - The diplomat.com

Jelenleg már ezek az államok jelentkeztek a kínai szuperbankba. – Grafika – The diplomat.com

CRI – Xinhua – SzRTI