A glükózszintet érzékelő tabletta az ember testét használja azonosításra, Fotó: Jonathan LeBlanc

A glükózszintet érzékelő tabletta az ember testét használja azonosításra, Fotó: Jonathan LeBlanc

A PayPal a beültethető, befecskendezhető vagy lenyelhető azonosítóeszközök új generációján dolgozik, hogy ezek idővel átvehessék a hagyományos jelszavak szerepét.

Jonathan LeBlanc, a PayPal globális fejlesztési igazgatója elmondta, hogy az eszközök között szerepelnek agyimplantátumok, bőrre vagy bőrbe ültethető papírvékony szilikon chipek és lenyelhető, a gyomorsav által működtetett azonosítók is.

LeBlanc szerint ezek az eszközök, az emberi testet, illetve annak különböző funkcióit, például a szívverést, a glükóz szintet vagy az erek rajzolatát kihasználva, amolyan „természetes” alternatívaként szolgálhatnak az azonosításban.

A fejlesztők úgy gondolják, hogy idővel az ilyen módszerek veszik majd át nemcsak a hagyományos jelszavak, de egyéb, egyesek szerint biztonságosabb, mások szerint disztópikus és kifejezetten nem biztonságos módszerek, mint például az ujjlenyomatok vagy a helymeghatározás alapú azonosítók szerepét.

„Amíg a hagyományos jelszavak használatban vannak, a többség mindig megmarad az „engedjbe” vagy a „jelszó123” jellegű, (könnyen megjegyezhető, így könnyen feltörhető) jelszavak mellett és a fiókjaik így mindig veszélyben lesznek,” mondta LeBlanc.

A PayPal több partnerrel is együttműködik az érleolvasáson alapuló technológiák, a szívritmus felismerő karkötők és egyéb futurisztikus technológiák bevezetésén.

Kiemelte, hogy a PayPal nem feltétlenül fogja ezeket bevezetni, de mindenképpen élen akar járni a fejlesztésben.

„Nem tudom, hogy a PayPal mit tervez a jövőre nézve, de megvizsgáljuk az új módszereket, például jelenleg az ujjlenyomat leolvasáson dolgozunk, hogy átlássuk a személyazonosítási piacot.”

„Nem tudom megjósolni, hogy melyik módszer lesz a nyertes. Beültethető, lenyelhető, injekcióval bejuttatott vagy egyéb. Az a lényeg, hogy kulturálisan mi válik elfogadottá. Ami elnyeri a tömegek tetszését… és nem akasztja ki az embereket, tehát olyasmi, ami lehet, hogy most furcsa vagy kiakasztó, de idővel elfogadottá válik, az lesz a nyertes.

LeBlanc megemlítette azt a svéd irodaházat is, ahol a bérlők, egyelőre opcionálisan, a kezükbe ültetett mikrochippel jutnak be az épületbe és nyitják az épületen belüli ajtókat vagy működtetik az irodai fénymásolót.

password-pill

Az ilyen fajta azonosítás társadalmi elfogadtatása, mint leküzdendő probléma, kísértetiesen hasonlít Regina Dugan, a Google mérnök részlegének elnökhelyettese, a DARPA korábbi program menedzsere által több fórumon is tett megjegyzéseire. Amikor egy interjúban a jelszótabletta és az elektromos tetoválás előnyeiről kérdezték az esemény moderátora megkérdezte tőle, hogy „a Google valóban mindent tud-e rólunk, akárhol vagyunk.” A műsorvezető megjegyzésére, miszerint Dugan végtére is a Google embere, tehát nyilván ismeri a választ, Dugan nevetve annyit mondott, hogy csak nyugodtan vegye be a tablettát.

Az új hitelesítési módszereket népszerűsítő cikkek nem mulasztják el megemlíteni, milyen gyenge védelmet nyújtanak a felhasználók által leggyakrabban használt jelszavak, az „123456”-tal az élen, ami vezette a 2014-es toplistát. Az új módszerek sokkal komolyabb veszélyeiről persze kevés szó esik.

Egyelőre azért még sokan gondolják tolakodónak és feleslegesnek ezeket az újításokat, de azok tábora is egyre nő, akik szerint az ilyen technológiáké a jövő. Egyesek meglepődve értesülnek arról, hogy a Biblia bizonyos próféciái több ezer évvel ezelőtt megjósolták azt, ami a szemünk előtt történik, és persze akadnak olyanok is bőven, akik kinevetik az aggodalmaskodókat, illetve azokat, akik a Bibliát idézve hívják fel a figyelmet a chipbeültetés és hasonló újítások veszélyeire.

A Jelenések könyvében olvasható próféciából (Jelenések 13:16-18) tudjuk, hogy ez lesz a társadalom feletti irányítás végső formája, ahol a rendszeren belül megszűnnek a kiskapuk és minden ember döntés elé kényszerül.

Források: Telegraph, Infowars

http://idokjelei.hu/2015/04/a-paypal-is-megcsippelne-az-ugyfeleket/