NATO

A “The Future of Freedom Foundation” amerikai libertariánus alapítvány elnöke, Jacob G. Hornberger közgazdász kifejtette, hogy a NATO-t már rég fel kellett volna oszlatni a hidegháború végét követően, mert mostanra az amerikaiak idealizálták az amerikai katonai fölényt, és elnéznek amellett, hogy a NATO kulcsszerepet tölt be egyes nem-nyugati országok destabilizálásában és válságok előidézésében.

“Tény, hogy a NATO-t fel kellett volna oszlatni a hidegháborút követően. Ez csak egyetlen ok miatt nem történt meg: hogy állandó jelleggel válságokat idézzen elő az Oroszországgal fennálló kapcsolatokban, és az amerikaiak indokoltnak lássák a folyamatos katonai növekedést, a hidegháborús katonai struktúra fenntartását.”

Miközben az amerikai véleményformálók Oroszország európai “agressziójának” lehetőségéről beszélnek, hallgatnak arról, hogy a NATO rohamléptékben terjeszkedik térségünkben. A közgazdász emlékeztetett arra, hogy a NATO a hidegháború vége óta beolvasztotta a kelet-európai országokat, és megvetette a lábát Oroszország határai mentén. Hornberger szerint soha nem is állt fenn annak lehetősége, hogy Oroszország határai mentén engedélyezné a NATO számára katonai létesítmények üzemeltetését, mint ahogy az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat sem engedné, hogy Észak-Korea katonai bázisokat üzemeltessen Mexikó területén, közvetlen az USA határai mellett.

“Milyen fennhatóság alapján jelenti ki az amerikai katonai struktúra, hogy önhatalmúlag jön és a kelet-európai országokat “megvédi” bármilyen vélt külső veszéllyel szemben?” Hornberger hangsúlyozta, hogy még az amerikai katonai beavatkozásokról is csak a kongresszus dönthet, ami nem történt meg, az amerikai beavatkozás Kelet-Európában emiatt az amerikai alkotmány szerint is illegitim módon történik. A közgazdász szerint az amerikai hadsereg kardcsörtetése azzal magyarázható, hogy mesterségesen akarnak válságokat előidézni. Ugyanakkor emlékeztetett George Washington, az Egyesült Államok első elnökének kijelentésére, melyben óva intette az amerikaiakat a túlfokozott militarizmustól, ami szükségképpen a szabadságjogok korlátozásához és a katonai struktúra egyeduralmához vezet a polgári társadalom felett. Hornberger szerint az Egyesült Államok jelenlegi formájában fenyegetést jelent minden szabad és valóban demokratikus országra.

https://hidfo2015.wordpress.com/