Négy újságírót tartóztattak le Párizsban, akik "feltételezhetően" drónok használatát "tervezték" a la Villette park mellett. Az újságírók egy mai trendnek megfelelően madártávlatból próbáltak képi anyagot gyűjteni egy publikációhoz. A France Info szerint a négy újságíró Németországból érkezett, de a hatóságoknak feltehetően kínos az ügy, mert azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik sajtóorgánum munkatársait tartóztatták le.

Az eset napokkal azután történt, hogy - szintén Párizsban - a rendőrök az Al Jazeera újságíróit vették őrizetbe egy hasonló eset során, és 1000 euró pénzbírságot szabtak ki rájuk, amiért drónokat használtak a városban képi anyag gyűjtéséhez. A francia törvények szerint illegális a drónok lakossági használata, de a szabályozással meggyűlik a bajuk, mert -nyugati viszonylatban - minimális összegekért bárki hozzájuthat egy saját drónhoz, ami nem nagyobb egy egyszerű játékhelikopternél.

Hídfő.net.ru | Drónhasználat

A drónok szabályozásának irányelvei szintén nyugatról erednek, az Egyesült Államokban civilek számára tilos a röptetés. A drónhasználat annak ellenére, hogy ezek a készülékek nyugati viszonylatban kifejezetten olcsók, az erőszakszervezetek és a karhatalom monopóliumává válik. Az amerikai rendőrség számára készen állnak olyan gyártmányok, melyeket tömegoszlatás esetén vetnek be, olyan módon, hogy a civil tüntetések ellehetetlenítésében élő személy nem feltétlen kell részt vegyen, a könnygázt drónok segítségével juttatnák be a tüntetők tömegébe. Miközben a nyugati hatóságok monopóliumra tartanak igényt, az újságírók körében is kezd népszerűvé válni a drónok használata, mert nagy mértékben megkönnyíti a képi anyag gyűjtését.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/07/furcsa-sajtoszabadsag-negy-ujsagirot-zartak-be-dronok-miat