2015.02.06.
14:46

Írta: lowoa

Brit bírói testület: a lehallgató szolgálat korábbi tevékenysége sértette az emberi jogokat

A törvényszék szerint a GCHQ tevékenysége "nem volt eléggé ismert" az állampolgárok előtt. Ez az első olyan ítélet, amelyben az IPT 15 éves fennállása óta elmarasztalt valamely hírszerző ügynökséget.

Sértette az emberi jogokat, ahogyan a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) december előtt felhasználta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által a brit állampolgárok lehallgatásával gyűjtött információkat - állapította meg pénteki végzésében a titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására szakosodott brit törvényszék (IPT).

A törvényszék szerint a GCHQ tevékenysége "nem volt eléggé ismert" az állampolgárok előtt. Ez az első olyan ítélet, amelyben az IPT 15 éves fennállása óta elmarasztalt valamely hírszerző ügynökséget.

Az IPT egy decemberi végzésében megállapította: most már az európai emberi jogi egyezmény normáinak megfelelően működik a GCHQ, de az ügynökség korábbi tevékenységével kapcsolatban azonban vannak nyitott kérdések.

A GCHQ ellen az Amnesty International londoni székhelyű globális emberi jogi szervezet és több más jogvédő csoport - a Privacy International (PI), a Liberty és a Bytes for All tett feljelentést, azokra az adatokra alapozva, amelyeket Edward Snowden, az NSA egykori alkalmazottja szivárogtatott ki.

A feljelentő szervezetek csak részleges győzelemnek tartják az ítéletet. "Tudjuk, hogy a GCHQ törvénytelenül cselekedett és megsértette jogainkat azáltal, hogy tudatlanságban tartotta a közvéleményt az NSA-vel fenntartott titkos együttműködésével kapcsolatban. A törvényszék úgy gondolja, hogy a tavalyi perben nyilvánosságra került korlátozott garanciák megfelelőek magánéletünk védelmére. Nem értünk egyet ezzel, és az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük az ügyet" - mondta James Welch, a Liberty jogi igazgatója.

Eric King, a PI igazgatóhelyettese pedig úgy nyilatkozott: "Nem engedhetjük meg az ügynökségeknek, hogy továbbra is megpróbálják igazolni azokat a tömeges megfigyelési programjaikat, amelyek titkos törvények titkos értelmezésén alapulnak. Az ítélet igazolja, hogy Edward Snowden helyesen cselekedett." Az ítéletnek egyelőre semmilyen közvetlen jogi következménye nincs.

A GCHQ közölte: elégedett, hogy az IPT megállapította az ügynökség működésének törvényszerűségét, és hogy az ítélet miatt "semmilyen módon nem kell megváltoztatniuk a nemzetbiztonság védelmének módját".


MTI

komment

süti beállítások módosítása