A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) külügyminisztereinek és védelmi minisztereinek közös ülésén - a 2015-ös évben történő újabb közös műveletekről és kiképzésekről hozott döntéseken felül - várhatóan döntést hoznak egy közös, kollektív légierő felállításáról is.

Az ülés előkészítésén a tagállamok védelmi miniszterei lefektették a kollektív csapásmérő erő alapkoncepcióját, emellett jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások a Kollektív Gyorsreagálású Erők létrehozásáról, ami a NATO jelentette fenyegetést hivatott ellensúlyozni. Emellett egy külön kihelyezett készenléti erő létrehozásáról is döntés születhet, ami a közép-ázsiai régióban mesterségesen létrehozott válsággócok felszámolására készül. Az orosz védelmi minisztérium közleményben is említette, hogy a közös légierő kialakításáról zajlanak a tárgyalások, valamint a 2015-ös ütemtervet pontosítják.

2015-ben Tádzsikisztán veszi át a CSTO elnökségét. A katonai szövetség jelenlegi tagjai Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán. 2013 óta Afganisztán és Szerbia megfigyelői státusszal rendelkezik. A közeljövőben Szerbia elnyerheti a teljes jogú tag státuszát, és hazánk egy lépcsőfokkal közelebb kerül a katonai szövetséghez, ami alternatívát jelent a NATO-tagsággal szemben.

Hídfő.net.ru | Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/kozos-legierot-hoz-letre-kollektiv-biztonsagi-szerzodes-szervezete