Belekódolt biztonsági algoritmusok védik a vele együtt dolgozó embert a robottól.

A YuMi emberbarát, kétkarú robot, amelyet már az automatizálás új korszakára terveztek. Alkalmazási területe lehet pl. az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok dolgoznak azonos feladatokon szoros együttműködésben. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal.

1YuMiistheworldsfirsttrulycollaborativerobot

Fejlesztésének egyik szempontja az volt, hogy a robot elsőként a fogyasztói elektronikai ipar gyártási igényeinek feleljen meg. A későbbiek során fokozatosan forgalomba kerülnek a piac többi szegmensét kiszolgáló változatok is. YuMi együttműködő, kétkarú, összeszerelésre kialakított robot, amely tapintási és látási képességekkel is rendelkezik. A robot puha, kipárnázott kettős karja, kombinálva a nyomaték- és erőérzékelési technológiával, garantálja a YuMi-val együttdolgozó ember biztonságát. A biztonság magába a robot funkcionalitásába, a működésének a kialakításába van beépítve, amely képessé teszi a robotot, hogy cella-független üzemmódban dolgozhasson.

Ügyesen kezeli a mechanikus karórák törékeny, piciny alkatrészeit és a mobil telefonok, táblagépek, asztali számítógépek alkatrészeit egyaránt. Olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

YuMi piaci bevezetésére 2015. április 13-án kerül sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütál a szakmai közönség előtt.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/3425-attoeres-az-ipari-automatizalas-teren-igy-nez-ki-egy-emberbarat-robot