Korábban Irakban szolgált amerikai veteránok és mintegy 80, Irakban meghalt amerikai katona családjai pert indítottak öt európai nagybank ellen, melyeket azzal vádoltak, hogy pénzt küldtek Iránba, amit később az amerikai csapatok elleni támadások támogatására használtak fel.

A Guardian szerint a pert arra alapozzák, hogy Irán pénzelte, képezte ki és fegyverezte fel azokat a síita különleges alakulatokat, melyek Irakban az amerikai katonák ellen hajtottak végre rajtaütéseket, a bankok pedig bizonyíthatóan küldtek Iránba támogatásokat. Az öt érintett bank a Barclays plc, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings plc, Standard Chartered és a Royal Bank of Scotland. A bankok ellen korábban az amerikai igazságügyi minisztérium indított nyomozást, mert vélhetően megkerülték az Irán elleni szankciókat, ahogy tették azt Kuba és Líbia esetében is. A Guardian szerint egyik bank sem kommentálta az ügyet.

Az eljárás kapcsán számos kérdést fel lehet tenni, de egyik sem a szankciók megkerülésével kapcsolatos. Miért érzi az Amerikai Egyesült Államok felhatalmazva magát arra, hogy katonai jelenléte legyen a Föld túlsó felén? Valóban síita milíciák voltak-e az érintett csoportok, és valóban Irán támogatta-e őket? Milyen célból támogatták ezek a bankok az amerikai csapatok elleni támadásokat?

Tudható, hogy mindezidáig az amerikai hadsereg arra hivatkozva volt jelen Irakban, hogy ott szükség van a jelenlétére, mert a kivonulás után az országban elszabadulna a káosz, amit az iraki rendfenntartás önmagában nem tudna kezelni. Mindezt azzal az érvvel támasztották alá, hogy az amerikai csapatok ellen rendszeresen hajtanak végre rajtaütéseket ismeretlen fegyveres milíciák. Tehát azzal, hogy az említett öt bank hozzájárult az amerikai csapatok elleni támadásokhoz, az USA iraki katonai jelenlétének megalapozását segítette anyagilag.



http://www.hidfo.net/2014/11/12/ot-europai-nagybank-tamogatta-az-amerikai-katonak-elleni-tamadasokat-irakban