A hidraulikus repesztés során nem csak fennáll a felszín és a talajvíz szennyeződésének lehetősége, de egyértelműen kimutatható, hogy közvetlen idéz elő földrengéseket. Mióta az energetikai cégek nagy nyomással, folyadék injektálásával kezdtek a palagáz kitermelésébe Colorado és Új-Mexikó területén, több mint 16 alkalommal regisztráltak 3,8 vagy nagyobb magnitúdójú földrengést a területen. A USGS tanulmánya kiemeli, hogy a földrengések epicentruma minden esetben az a terület, ahol a kitermelés előtt a folyadékot beinjektálták a föld alá.

Hídfő.net | Palagáz kitermelés

Az Egyesült Államokban széles körben használt a hidraulikus repesztés nevű technológia, ami mostanra bizonyíthatóan környezeti károkat okoz. A német hatóságok már döntöttek arról, hogy a következő hét év során felhagynak az eljárás használatával, de az Egyesült Államok továbbra is alkalmazza, hogy a transzatlanti szabadkereskedemi övezet kierőltetése után az európai piacon szerezhessen profitot. Az Egyesült Államok saját állampolgárain kívül más országokat is veszélyeztet ezzel az eljárással: a fegyveres puccsal hatalomra juttatott kijevi kormány kiárusította az ukrán palagáz-lelőhelyeket amerikai érdekeltségeknek, melyek Ukrajna területén megkezdték a kitermelést a bizonyíthatóan veszélyes eljárással.

Oroszország már jelezte, hogy fokozott aggodalommal figyeli a határai mentén kialakuló helyzetet, az amerikaiak által használt technológia ugyanis nem csak Ukrajnában, de a határ túloldalán is környezeti károkat okozhat.

http://www.hidfo.net/2014/09/16/foldrengeseket-okozhat-palagaz-kitermelesehez-hasznalt-technologia