A politikusok talán azért hazudnak olyan jól, mert képesek meggyőzni magukat arról, hogy az igazat mondják. Ez az alaptétel egy Pr-menedzsment kiképzésen a modern páholypolitkusi körökben.

Ez pedig képessé teszi őket arra, hogy félrevezessék a közvéleményt, mivel a szakértők szerint is azok tudnak a legjobban hazudni, akik nem tudnak róla, hogy hazudnak. A Watergate botránytól kezdve egészen a tömegpusztító fegyverekig a politikusok számtalan eseménnyel kapcsolatban vezették már félre a választóikat nyilvánvaló hazugságokkal és sajnálatos tévedésekkel.

A jó politikus elhiszi saját hazugságait

Fentről lefelé, lenézően, nem egyenesen, mint egy (nemzet/nép)vezér... Ő a barátod?

"A legtöbb esetben valószínű, hogy a politikusok csak áltatják magukat, és egy idő után már ők maguk is elhiszik azokat a dolgokat, amiket állítanak - nyilatkozta Dr. Anna Galeotti, a Kelet-Piemont Egyetem munkatársa - Vegyük például az iraki tömegpusztító fegyvereket: megdönthetetlen bizonyíték híján a politikusok addig győzködték magukat arról, hogy Iraknak vannak ilyen fegyverei, míg a végén már ők is elhitték, hogy a fegyverek léteznek."

Hasonló lehetett a helyzet Bill Clinton Monica Lewinsky-vel kapcsolatos botrányának, és a Watergate ügy kirobbanásának a kapcsán is. A Richard Nixon karrierjének végét jelentő ügy során az ex-elnök végig ártatlannak vallotta magát.

"Ezek a politikusok álomvilágban élnek. És saját magukat is becsapják, nem csak másokat. Mindenki rendelkezik egyfajta beépített hazugság-detektorral, de az biztos, hogy sokkal könnyebb hazugságon kapni azokat, aki készakarva hazudnak, mint azokat, akik meg vannak győződve arról, hogy igazuk van."

"Épp ezért a politikusok nem csak, hogy meggyőzően hazudnak, de meg is vannak győződve róla, hogy az igazat mondják, egészen addig, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét."

Érdekes módon ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk.

"Az önámítás egyfajta motivált irracionalitás - az ember azért hisz el valamit, mert annyira vágyik rá, hogy igaz legyen, még akkor is, ha minden bizonyíték ellene van" - tette hozzá Dr. Galeotti.

Egy politikus minél jobban meg van győződve a saját igazáról, annál meggyőzőbb tud lenni a nagy nyilvánosság előtt.

A mostani adatok fényében azonban könnyen lehet, hogy a leginkább karizmatikus politikusok azokból az emberekből lesznek, akik képesek elhinni a saját hazugságaikat.

Tanulság;

Nem karizmatikus politikusok kellenek, hanem vezér - és ez a kifejezés már önmagában karakteres, domináns erőt sugároz... Pedig csak egy szó, csak egy értékhordozó!

 

Várhegyi Kálmán