2014.05.05.
10:21

Írta: lowoa

Így terelnek el provokátorok egy tüntetést

Utólag a felvételek alapján összeállították az Odesszában történt, tucatnyi halálos áldozatot követelő esemény, a Szakszervezetek Háza "ostroma" során történt események sorrendjét. Mint az kiderült, ebben az esetben sem az eseményben részt vevő személyek formálták a történteket, hanem több ponton is célzott beavatkozás történt, ami az események folyásának irányát nagyban módosította. A videofelvétel tanúsága szerint több alkalommal is provokátorok avatkoztak be.
Az ukrán hatóságok az oroszpárti aktivistákat okolják a halálesetekért. A Belügyminisztérium hivatalos közleménye szerint Kijev-ellenes aktivisták támadták meg a Kijev-párti tüntetőket, mielőtt menedék reményében visszavonultak az épültbe, és ez volt a Szakszervezetek Háza leégetésének oka, ami végül közel 40 halálos áldozatot követelt.
Az orosz állami televízió ezzel szemben a YouTube fájlmegosztón elérhető videofelvételek alapján összeállította az események kronológiai rendjét. Az eset egy futball-meccsel kezdődött, amit a fokozódó feszültségek ellenére a hatóságok engedélyeztek. Annak ellenére (pontosabban: éppen ezért), hogy tudható volt, Kijev-párti futballhuligánok ezrei érkeznek majd a meccsre. A rendezvényt követően a Kijevet támogató futball-huligánok közül 1500-an vettek részt egy "Ukrajna területi egységéért" rendezett felvonuláson. A nemzeti radikális szervezetek alkoholmámorban, "dicsőség Ukrajnának", "halál az ellenségre" és "késeljétek meg az oroszokat" szlogeneket kántálva haladtak a felvonulás útvonalán. Többen közülük már fel voltak fegyverkezve láncokkal, baseball-ütőkkel, valamint pajzsokat vittek.
Az első összecsapások akkor történtek, mikor a felvonulás összetalálkozott néhány Szent György-szalagot viselő civillel, akit a felvonulás tagjai ellentüntetőnek gondoltak és provokálni kezdték őket. Ezek a személyek Szent György-szalagot, valamint vörös karszalagot viseltek, ahogy többen a rohamrendőrök közül is.
A Kijev-ellenes aktivisták egy láthatóan kisebb csoportja rátámadt a felvonulás tagjaira. A felvételeken látható, amint vörös karszalagot viselő személyek egy kisebb csoportja beszivárog a Kijev-párti tüntetők közé egy másik irányból. Több alkalommal is a rendőrsorfal szétnyílt és engedték áthaladni a vörös karszalagos személyeket, majd a sorfal összezárult mögöttük. Azt követően a rendőrsorfal mögött álló egyik, vörös karszalagot viselő személy a sorfal mögül rálő a Kijev-párti tüntetőkre.


https://www.youtube.com/watch?v=eBofgPq1EUs

A provokatőrök sikerrel jártak a tömeg radikalizálásában, sikresen kiprovokálták az összecsapást. Röviddel ezután már mindkét tömeg köveket dobált, lövéseket lehetett hallani.
A "Kijev-ellenes aktivisták" azon része, aki kiprovokálta az összecsapást, a történtek után nagyon gyorsan eltűnt a helyszínről. A Kijev-párti felvonulás tagjai megindultak a Szakszervezetek Házánál jelen lévő oroszpárti aktivisták felé. Ott már nem jelentek meg a vörös karszalagos provokátorok, viszont az épületnél várakozó oroszpárti aktivisták több ezer felhergelt futball-huligánnal találták szembe magukat, és a Szakszervezetek Házán belülre vonultak vissza menedékért.


https://www.youtube.com/watch?v=s9AMjLBIliw

A túlélők később elmondták, hogy kénytelenek voltak elbarikádozni magukat az épületben, mivel a felhergelt tömeg felgyújtotta kint a téren állított sátrakat. A futball-huligánok Molotov-koktélokat kezdtek dobálni a Szakszervezetek Házának épületére, ahol nagyon hamar tűz ütött ki. A szemtanúk elmondása szerint akik a tűz elől kifelé menekültek, azokat az épületet blokád alá vevő "aktivisták" baseball-ütővel ütötték agyon.
A vörös karszalagot viselő, láthatóan provokátorként célszerűen cselekvő személyek kiléte máig ismeretlen. Viszont a kijevi Belügyminisztérium azt állítja, a Szakszervezetek Házába menekülő oroszpárti tüntetők kezdtek az épültből kifelé Molotov-koktélokat dobálni az egyik emeletről. Azonban az eseményről készült több felvétel is tanúsítja, hogy Kijev-párti aktivisták voltak az épület egyik emeletén, akiknél több esetben is lehetett ukrán zászlót látni.

https://www.youtube.com/watch?v=3BEpOT6_nOU

Az esetről készült felvételek szerint a futball-huligánokat provokátorok uszították rá az oroszpárti tüntetőkre, akik áldozatként lettek beszorítva a felgyújtott épületbe. A felvonulás radikalizálásakor, és az épület körül kibontakozott ostrom-állapot során is jelen voltak a provokátorok, akik az események alakulását meghatározták.


http://www.hidfo.net/2014/05/05/igy-terelnek-el-provokatorok-egy-tuntetes


Több mint száz ember vesztette életét a május 2-án Odesszában történt összecsapásokban és a tűzben, amely a Szakszervezetek Házában tört ki, az áldozatok között vannak gyerekek is. Az adatokat Oleg Carjov a Dél-Kelet társadalmi mozgalom vezetője közölte.
Elmondása szerint, az ukrán hatóságok mindent megtesznek, hogy elrejtsék bűntettük nyomait. „Úgy tűnik, hogy az embereket megölték, és az, hogy hogyan néznek ki a meztelen nők, feltételezhető, hogy esetleg megerőszakolták is. És csak ezután benzint öntöttek rájuk és felgyújtották” - mondta Carjov.
Korábban Vagyim Szavenko az Odesszai Regionális Tanács képviselője közölte, hogy Odesszában 116 ember pusztult el. Hozzátette, hogy az áldozatok többségénél égési sérülések vannak a fején és az alkarján. Ez arra utal, hogy az embereket szándékosan égették éghető anyagokkal, hogy ne lehessen azonosítani a holttesteket. Szavenko meg van győződve, hogy „az ukrán hatóságok utasítást kaptak, hogy elhallgassák a tragédia méreteit, hogy a világ közvéleménye ne tudhassa meg: Odesszában büntető akciót hajtottak végre oroszbarát állampolgárok ellen.”
Ugyanakkor a kijevi hatoságok hivatalos adatai szerint a tragédia 46 ember életét követelte, és több mint 200-an sérültek meg.

Oroszország Hangja

komment

süti beállítások módosítása