2014.03.23.
13:05

Írta: lowoa

Olaszország - Veneto 89%-a szavazott a függetlenedésre

Veneto tartomány lakosainak több mint 89%-a szavazott a Rómától függetlenedésre és a független Velencei Köztársaság helyreállítására a pénteken lezárult referendumon. Több mint két millió ember vett részt az online népszavazáson, melyet az elszakadást támogató pártok és helyi vezetők szerveztek. Veneto tartományban mintegy 3,8 millió szavazásra jogosult él, így a referendum érvényességéhez megvolt a szükséges részvételi arány.
A referendumon a függetlenség kinyilvánításán kívül arról is kérdezték a szavazókat, hogy az eurozóna, az Európai Unió és a NATO kötelékében akarják-e tartani az országot a Rómától elszakadást követően. A válaszokból kiderült, hogy a venetoi lakosok 55%-a akar az Európai Unióban maradni, 51% akarja megtartani az eurót, és több mint 64,5% akar a NATO része maradni.
Az eredményeket pénteken Treviso városában hirdették ki, ahol aktivisták tömege vonult fel a függetlenedés támogatására, sokan a régi Velencei Köztársaság zászlajával. 
A független Velencei Köztársaság zászlaja
Korábban a referendum szervezői bejelentették, hogy abban az esetben, ha a szavazáson az elszakadást támogató eredmény születik, kiadják a függetlenségi nyilatkozatot és a tartomány hivatalai leállítják a római központi kormánynak történő adófizetést.
Az elszakadás támogatói szerint újjáépíthető a régi Velencei Köztársaság, mely a mai világban is képes egy erős gazdaságú, fejlett kultúrájú kereskedőállammá fejlődni a római pénzelszívó gépezet lerázásával. Veneto tartomány több mint 70 milliárd euró adót fizet Rómának, melynek csak töredéke jut vissza a tartomány fejlesztésére. A régió egyben Olaszország leggazdagabb vidéke, legstabilabb adózója is, így az olasz gazdaság megroppanhat Veneto kilépésével.
A népszavazás igencsak kínos foltja lett az Európai Uniónak. A szervezők láthatóan el akarták kerülni, hogy nyugaton arra hivatkozva kritizálják az eredményeket, hogy ez egy IGEN-szavazás volt, emiatt a külpolitikai vonatkozásokra nemet kellett mondani a kilépéshez, nem egyszerű igent. Ennek ellenére az emberek 45%-a kinyilvánította, hogy ki akar lépni az Európai Unióból, 49%-a pedig, hogy fel akar hagyni az euró használatával. Ez - annak ellenére, hogy nem többség - egy nagyon beszédes eredmény, tekintve, hogy Veneto tartomány nem a legelmaradottabb régiók egyike, hanem Olaszország leggazdagabb vidéke.
Az "euroszkepticizmust" többnyire a gazdasági gondokkal szokták magyarázni, amolyan válságreakcióként hivatkoznak rá, ami a válság enyhülésével mérséklődik. Mit mondanak arra, ha egy olyan régió minden második polgára támogatja a kilépést, ami továbbra is egy EU-tagállam gazdaságának bástyája? Ha a leggazdagabb területek fele támogatja az EU-tól elszakadást, milyen eredmény születne a legszegényebb régiókban?


http://www.hidfo.net/2014/03/23/olaszorszag-veneto-89-szavazott-fuggetlenedesre