Egy  tehén a templomban. És azt mondják, hogy "művészet"

Vallási szabadság Looz templomában.

Belgium valóban a meglepetéseknek nincs vége, és általában nem kellemes meglepetések. Legalább azok számára, akik szeretik és tisztelik a katolikus egyházat. A legfrissebb hírek, amelyeket a belga barátok adtak nekünk, helyesen, véleményünk szerint meglepett és felháborodott. A katolikus egyházban - nem elkápráztatták - a Kuttekovennél a Looz (Limburg-egyházmegyében) Tom Kerck művész műveiből állt, a "The Sacred Coow" ( a szent tehén) címmel. Egy nagy feszületnél egy tehén lóg; körülötte egy tejes tó.

Vasárnap délután egy kétnapos katolikus keresztények, a társadalmi média megnyitását követően, gyülekeztek a gyülekezetben, rózsafüzérrel felfegyverkezve, hogy javítsák, ami nyilvánvalóan hiányzik a jóindulatú ízlésből. Flandri különböző részein érkeztek, és az akciót az ASB Katholiek Forum szervezte.

Kuttekoven temploma szörnyű állapotban van, amint az a képből is látható, és általában nem használják liturgikus célokra. De még nem tisztázták; és bár számos belgiumi egyház sorsát lenyűgöző felhasználási változásoknak vetik alá, egy szupermarketről az edzőterembe, az a tény, hogy a vallási épületnek még mindig szent jelleme van, súlyosbította a hívők érzéseit. A Katholiek Fórum szerint ez egy "sátáni kép, és undorító sértés Istenhez és katolicizmushoz".

A csoport, amely imádkozott, tele volt rózsafüzérrel, kereszttel és jelzéssel a mű szerzőjéhez és a püspökhöz, mons. Patrick Hoogmartens, aki ezt a cikket írta: "Állj blasfém és degenerált művészet. Imádkozzatok a rehabilitációért. " "Csalódottak vagyunk Patrick Hoohmartensnél" - mondta Dries Goethals, a Katholiek Forum igazgatója. "Semmi semmit sem tett ezzel a lenyűgöző műalkotással szemben, mert el akarta kerülni a konfliktust. A média megrémít. Ezért azért jöttünk ide azért imádkozni, mert a katolicizmus becstelen. " A mű szerzője jelen volt, és azt mondta a csoportnak: "Örülök, hogy jöttél, mindenkinek joga van a véleményének megismeréséhez". Elmondása szerint a munka nem akar katolicizmust sértegetni, hanem utal a társadalomban bekövetkező hulladékokra. Ez lesz, de ismét, mint másokban, túl sok epizód, mindig a keresztény vallás inspirációt és anyagokat nyújt a provokációk számára. Furcsa módon más vallások, amelyek talán hajlamosabbak a hit által érzékenyebb emberek hitére, és készek arra, hogy ne csak szavakban állítsák fel érzékenységüket, ugyanúgy nem inspirálják a művészeket. A művészi alkotás rejtelmei. A Katholiek-fórumnak tíz tagja van, ötven Flandriában és mások Hollandiában.
Marco Tosatti


L'installazione nella chiesa di Looz


http://www.lanuovabq.it/it/una-mucca-crocefissa-in-chiesa-e-dicono-che-e-arte#.WhO0HUr23UM.facebook



A kis, 80 lakosú belgiumi Kuttekoven település elhagyatott, de nem szekularizált templomában állították fel Tom Kerck „művész” „alkotását”, egy, az oltártér előtt létrehozott tejtóban álló nagy keresztre felfeszített „szent tehenet”.

A helység a 13. században saját plébániával rendelkezett, temploma ebből az időből származik. A francia forradalom alatt a jakobinusok bezárták a templomot. 1935 óta a templom műemlékvédelem, 2013 óta pedig a temetővel együtt anszambl védelem alatt áll.
A képen jól látható, hogy a templom gyalázatos állapotban van, pedig 1956-ban renoválták. Bár nyilvánvaló, hogy szentmisét régen nem ünnepeltek már benne, a templom még sincs szekularizálva. Most azonban meggyalázták egy művészetnek palástolt szentségtöréssel. A helyi püspök semmit nem tett a templom, és ezzel Isten meggyalázása ellen.

Egy keresztre feszített béka (1990-ben a dél-tiroli Bozen múzeumában Martin Kippenberger „műve”) és egy keresztre feszített tyúk (2013-ban Deborah Sengl műve, ami itt nézhető meg: https://www.katholisches.info/tawato/uploads/Deborah-Sengl-blasphemische-Kunst-in-Kirche.jpg) után Nyugat-Európának van most már egy keresztre feszített tehene is. És e három eset Európának pont azon a vidékein fordult elő, melyek a német nyelvterülethez tartoznak, mégpedig annak is történelmileg legkatolikusabb részeihez.

Az ilyen szentségtörő gyalázkodó esetek egyre gyakoribbak. A „művészek” provokációval hívják fel magukra a figyelmet. Ezt a provokációt politikailag korrekt keretek között mára már csak a katolikus Egyházzal szemben követhetik el, a többi vallás tabu minden ilyesmi számára, és hatalmas megtorlással járna. Az elkövetők mindig ugyanazt hajtogatják: senkit nem akartak megsérteni, csak a művészet szabadságával élnek. Valóságos művészekre és művészetre jó ideje már senki nem figyel oda.

(forrás: www.katholisches.info – 2017. november 21.)
http://www.katolikus-honlap.hu/1701/sum-hirek2.htm