Közel 700 német vállalat került feketelistára Törökországban, terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt. Hónapokkal ezelőtt a török hatóságok ugyanezzel az indokkal német politikusokat is kitiltottak.

A Zeit német lap beszámolója szerint több tucatnyi német vállalkozás került feketelistára Törökországban, amiért felmerült a gyanú azzal kapcsolatban, hogy terrorszervezetet támogatnak. A listán szerepel többek közt a Daimler, a BASF és számos, világszerte ismert német cég. Bár a török államfő tagadta, hogy létezik ilyen feketelista, később a Handelsblatt arról számolt be, hogy ez a lista nagyon is létezik, ám nem néhány tucatnyi, hanem összesen 681 német vállalat szerepel rajta.

A német sajtóorgánum hírszerzési és kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy ezek a vállalatok amiatt kerültek feketelistára, mert valamilyen módon kapcsolatba hozhatóak Fethullah Gülen mozgalmával, amit Törökországban terrorszervezetként tartanak nyilván.

Csütörtökön Brigitte Zypries német gazdasági miniszter azt mondta, Németország meg fogja védeni a Törökországban működő német vállalatokat az igazságtalan gyanúsítgatásokkal szemben. A török államfő azonban közleményében elítélte Zypries nyilatkozatát, egyúttal azzal vádolva Németországot, hogy el akarja riasztani a befektetőket Törökországból.

Törökország korábban több német politikustól is megtagadta a belépést az Incirlik légibázisra, ami a kivonulás előtt éveken át a német misszió térségi központja volt. Velük kapcsolatban szintén azt állították a török hatóságok, hogy terrorszervezetet támogatnak.


http://www.hidfo.ru/2017/07/tobb-szaz-nemet-vallalat-kerult-feketelistara-torokorszagban/