A főként muszlimok által lakott régiókban zajló zavargások miatt Kína betiltja a muszlim névadást; mától nem lehet Mohamednek vagy Dzsihádnak nevezni az újszülötteket, ha a szülők azt akarják, hogy gyermekük elvégezhesse az iskolákat és munkát vállalhasson az országban.

A Financial Times beszámolója szerint Kína nyugati tartományaiban kiterjesztettek egy korábbi rendeletet, ami a muszlim nevek használatát szabályozta. Az új rendelet nem csak a Mohamed, Fatima, Szaddam stb. nevek használatát tiltja be, de megtiltja, hogy az újszülöttek bármilyen olyan nevet kapjanak, ami egyben erőteljes vallási tartalmakat hordoz. Azok a szülők, akik nemrég ilyen nevet adtak újonnan született gyermeküknek, át kell nevezzék a gyermeket, és amennyiben ezt nem hajlandóak megtenni, komoly büntetéssel kell szembenézzenek.

A lap szerint azon szülők gyermekei, akik megszegik a rendeletet, többé nem kaphatnak meg egy alapvető személyigazoló okmányt, ami ahhoz szükséges, hogy később oktatásban, szociális juttatásokban részesüljenek, vagy munkát vállalhassanak Kínában.

Az új szabályozás egy korábbi rendelet kiterjesztését jelenti, ami 2015-ben betiltotta a Fatima és Szaddam nevek használatát a Hotan prefektúrában. A rendelet főként az ujgur lakosságot érinti, mert az ujgurok által lakott régiókban elterjedtebb a vallási és etnikai alapú extrémizmus. A tartományban korábban a muszlim viseletet is korlátozták, emellett betiltották a szakáll viselését is.

http://www.hidfo.ru/2017/04/kina-betiltja-a-muszlim-nevek-hasznalatat/