Az Európai Unió Bírósága (ECJ) úgy döntött, hogy a munkáltatók megtilthatják az alkalmazottaknak a vallási szimbólumok viselését.

Az ECJ ítélete szerint a munkáltatók dönthetnek úgy, hogy megtiltják az alkalmazottak számára a látható vallási szimbólumok viselését. A bíróság két, Belgiumban ill. Franciaországban alkalmazott nő esetében döntött így, akiket azt követően menesztettek állásukból, hogy munkáltatójuk kérésére nem voltak hajlandók levenni fejkendőjüket.

Az első esetben a G4S Secure Solutions volt alkalmazottjának panaszát vizsgálták, akit amiatt menesztettek, mert annak ellenére is fejkendőt viselt, hogy a vállalat tiltja a vallási és politikai szimbólumok látható viselését. A második esetben egy francia alkalmazott nem volt hajlandó levenni a fejkendőt, miután az ügyfelek panaszkodtak, később emiatt veszítette el állását.

A bíróság döntése szerint a politikai, filozófiai és vallási szimbólumok viselésének tiltása nem számít diszkriminációnak.

Mivel a bíróság döntése általánosságban véve a vallási jelképekre vonatkozik, az európai hatóság döntésével az ateista munkáltatók mellett állt ki a vallásos alkalmazottakkal szemben.

Az ECJ ítélete így lehetővé teszi, hogy az ateista munkáltatók betiltsák a kereszt viselését is, a muszlim alkalmazottaktól pedig megköveteljenek olyan ruhaviseletet, amit nem csak az iszlám követői, de évtizedekkel ezelőtt még a keresztények többsége is erkölcstelennek tartott.

http://www.hidfo.ru/2017/03/tilthatjak-az-ateistak-a-vallasi-szimbolumok-viseleset/