Egy kínai szoftvercégről, melynek vezérlőprogramjait előre feltelepített formában hordozza több mint 700 millió, Androidot futtató készülék, kiderült, hogy a programjaikkal képesek a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül személyes adatokat gyűjteni a felhasználókról.

Az Adups nevezetű kínai szoftvercég által adott biztonsági rést elsőként a Kryptowire biztonságtechnikai cég ismerte fel novemberben; a vállalat egy alkalmazottja “véletlenül” találta meg azt a kiskaput, aminek köszönhetően az Adups globális adatbányászatot folytat a felhasználók készülékeinek segítségével. A felfedezést követően egy antivírusokat gyártó cég, a Trustlook kezdte vizsgálni a kérdést, ami azonnal jelentős problémának bizonyult; az Adups szöveges üzeneteket, hívásinformációkat és a készülékre vonatkozó adatokat gyűjti folyamatosan azokról a telefonokról, melyekre az általuk fejlesztett vezérlőprogramok feltelepítésre kerültek.

Az Adups következetesen tagadja a vádakat; azt is kijelentették, hogy a programokat egy tévedésnek köszönhetően telepítették fel amerikai gyártmányú készülékekre. Az ő programjaikat használó vállalatok többnyire „kisebb ázsiai cégek”, de akad köztük nyugati érdekeltség is: a BLU Products több mint 35 millió készüléket értékesített a nyugati országokban, ezekről a készülékekről a kínai cég folyamatosan gyűjti az személyes információkat. Számos ismert vállalat, mint a Lenovo vagy a ZTE szintén telepíti okostelefonokra az Adups termékeit. Ez összességében mintegy 700 millió felhasználót érint, akik nem is sejtik, hogy a magánbeszélgetéseik egy kínai cég adatbázisában gyűlnek.

http://www.hidfo.ru/2016/12/700-millio-androidos-keszuleken-van-kinai-kemprogram/