okostelefon hidfo.ru

Az Európai Unió korlátozhatja azoknak a kettős felhasználású elektronikai eszközöknek az exportját, melyeknek civil és katonai felhasználása egyaránt lehetséges, és lehetővé teszik emberek nyomon követését, lehallgatását. Ilyen kettős felhasználású eszköz például az okostelefon.

Az Európai Unió egy új exportszabályozás előkészítését folytatja, melynek célja, hogy megakadályozza a katonai technológiák exportját olyan országok számára, ahol a nyugati világból vásárolt eszközöket a hatóságok a lakosság elnyomására, nemzetközi agresszióra, vagy regionális instabilitás előkészítésére használják.

Akinek kételyei voltak azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonok nem egyszerűen telefonok, hanem titkosszolgálatok által használt lehallgató készülékek, az új uniós szabályozás eloszlatja majd ezirányú kételyeit: az új exportszabályozás tervezete betiltaná az okostelefonok exportálását számos harmadik világ béli országba, mert ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy segítségükkel a hatóságok lehallgassák az embereket, és méteres pontossággal nyomon kövessék az emberek mozgását, tartózkodási helyét.

Az új exportszabályozás tervezete szerint az okostelefonok olyan kettős felhasználású technológiai eszköznek minősülnek, melyek felhasználása egyértelműen nem csak civil célokra, hanem katonai programok keretén belül történik, emiatt minden típusú okostelefonra vonatkozni fog a katonai eszközök exporttilalma.

Az okostelefonok exportja elsősorban olyan országokra vonatkozóan kerül betiltásra, melyek nem megfelelően szabályozzák a kiber-felderítési technológiák használatát, vagyis nem tiltják, hogy az állami hatóságok ezeket az eszközöket pl. kormányellenes személyek esetében lehallgató készülékként használják. Emellett tiltólistára kerülnek olyan országok, ahol az úgynevezett “Facebook-forradalmakat” a hatóságok a közösségi média megfigyelésével próbálták elhárítani, s ebbe beletartozott az aktivisták saját telefonkészülékükön keresztüli lehallgatása.


http://www.hidfo.ru/2016/07/hivatalos-katonai-felhasznalasu-eszkoz-az-okostelefon/