Egy holland szatirikus magazin elegendő szavazatot gyűjtött össze egy online petícióval ahhoz, hogy a kormánynak népszavazást kelljen kiírnia az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezmény elutasításáról.

A GeenStijl szatirikus híroldal egy online petíciója több mint 440 ezer szavazatot gyűjtött össze, miközben az országban 300 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy a kormánynak népszavazást kelljen kiírnia az adott kérdésben.

“Téged megkérdeztek-e valaha is arról, hogy akarsz-e nagyobb Európát?”

Az online petíció témája az Európai Unió és Ukrajna közt 2016-ban érvénybe lépő társulási egyezmény, amit az Európai Unió tagállamainak többsége már törvénybe iktatott, anélkül, hogy arról a lakosságot megkérdezték volna. Hollandia kormányát a petíció most arra kötelezi, hogy decemberben népszavazást írjon ki arról, támogatja-e a holland lakosság, hogy Ukrajna és az Európai Unió közt érvénybe lépjen  társulási egyezmény. A Financial Times szerint ez egy zavaró politikai problémát teremtett a kormány számra, mert Hollandia már ratifikálta az Ukrajna-EU társulási egyezményt. A decemberi referendum nem egy ügydöntő népszavazás lesz, tehát nem kötelezi a kormányt a már meghozott törvény visszavonására. Ettől függetlenül egyértelművé fogja tenni, hogy a kormány és az Európai Unió a lakosság megkérdezése nélkül hozott meg egy ilyen horderejű döntést.

A weboldal szerkesztője később egy közleményben értesítette az olvasókat arról, hogy sikeres volt a petíció, és ezzel nem csak népszavazás kiírására kötelezik a kormányt, hanem “üzenetet küldtek Hága és Brüsszel számára”. A petíció szerzője szerint gyakorlatilag bármilyen, az Európai Unióval kapcsolatos kérdést kiírhatott volna, mert

a szavazás eredménye nem Ukrajnának szól, hanem az Európai Unió elementáris erejű elutasítottságát mutatja.

Az oldal későbbi értékelésében kifejti, hogy az emberek gyakorlatilag bármit hajlandók megszavazni, amivel tiltakozásukat fejezhetik ki az Európai Unió ellen, mert az “európai demokrácia” az “emberek feje fölött” hoz döntéseket; a tagállamok lakosságának véleményét nem kérik ki semmiről, a tagállamok kormányai pedig szintén Brüsszel diktátumai mentén működnek, és a többségi lakosság megkérdezése nélkül próbálnak keresztülvinni olyan intézkedéseket, melyekről biztosan tudják, hogy a többség leszavazná. A szerző kifejti, hogy a petíció gyakorlatilag egy protest-szavazás volt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában a demokrácia csak retorikai szinten létezik.

http://hidfo.ru/2015/09/megkerdeztek-e-valaha-is-arrol-hogy-akarsz-e-nagyobb-europat/