Kína 2030-ig összesen 12 milliárd dollár segélyt bocsát a fejlődő országok rendelkezésére az éhínség, szegénység és más súlyos problémáik leküzdésére – jelentette be az ENSZ fenntartható fejlődési csúcsértekezletén New Yorkban szombaton Hszi Csin-ping kínai elnök.

A létrehozandó segélyalapban Peking kezdetként 2 milliárd dollárt helyez el, amelyet fokozatosan 12 milliárdra növel, ezzel szándékozván hozzájárulni a csúcstalálkozó pénteken elfogadott 15 éves fejlesztési programjához, az úgynevezett fenntartható fejlődési célokhoz.

Emellett Kína elengedi a legkevésbé fejlett országoknak a 2015 végéig esedékes adósságukat. „Egyél a gyomrodhoz, és öltözködj az alakodhoz mérten” – idézett Hszi Csin-ping beszédében egy kínai szólást. Hozzátette:

Minden országnak szélesre kell tárnia kapuit a fejlesztés számára, de meg kell hagyni a szabadságot saját eszközeik megválasztására.

Kína 1,37 milliárdos népességéből az elmúlt harminc évben 439 millió embert emelt ki a szegénységből, és figyelemre méltó haladást ért el az oktatás- és egészségügyben, valamint a nők jólétének biztosításában – hangsúlyozta a kínai elnök. Ezzel messzemenően teljesítette az úgynevezett millenniumi célokat, amelyekre a pénteken elhatározott fenntartható fejlesztési célok épülnek – mondta Hszi Csin-ping. A kínai elnök globális „energiainternetet” is javasolt a fejlődő országok energiaszükségletének stabilizálására.
MNO