Kris Roman, belgiumi politológus szerint Washingtonnak négyévente egy újabb háborúra van szüksége, hogy megakadályozza az amerikai gazdaság összeomlását.

A politológus a Regnum orosz sajtóorgánumnak nyilatkozva kifejtette; a NATO 25 év alatt egy pillanatra sem feledkezett meg arról, hogy végül Oroszország nyersanyagait akarja kisajátítani, és bár eddig nem volt a nyilvánosság felé is igazolható indoka minderre, az ukrán válság ideális ürügyet teremtett egy újabb nagy háború megkezdéséhez. A politológus szerint a legnagyobb probléma jelenleg az, hogy a nyugati országokban még vannak olyan társadalmi rétegek, melyek elfogadják az Oroszország elleni háborús készülődést; az idősebb generációk ugyanis szovjetellenes propagandán nevelkedtek fel, és egy nagyhatalomként működő Oroszországban a Szovjetunió feltámadását látják.

A politológus a lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy az Egyesült Államok jelenlegi gazdasága egy olyan sémára épül, aminek a katonai beavatkozások és újabb háborúk generálása nem csak mozgatórugójává, de működési feltételévé is vált.

“A gazdasági növekedés fenntartása érdekében az Egyesült Államok minden 4 évben egy újabb háborút kell kezdjen. Ellenkező esetben a gazdasági növekedés lelassul, és ez mára nem is titok. Washington azonban nem tud egyedül harcolni, vazallus országokra van szüksége a katonai gépezet fenntartásához.”

A politológus szerint az Európai Unió fokozott nyomás alatt áll. Washington arra akarja rávenni az európai országokat, hogy fokozzák katonai kiadásaikat, mert a fegyvergyártó cégek termékeinek eladása az amerikai gazdasági növekedés motorjaként működik. Ha a “szövetséges” országok erre nem hajlandóak, Washington mesterségesen újabb biztonsági kockázatokat állít elő, hogy más országokat rákényszerítsen a katonai kiadások fokozására.

http://hidfo.ru/2015/06/az-amerikai-gazdasag-alapja-a-gyarmatositas/